Kicsi' csípö'!

"E'viszi? Itt fogyasz'?"

Posts tagged Đệ nhất

8 notes

Đệ nhất (rákos) instant leves - Zacskós levesteszt #1

Vége a Szigetnek, vége az olimpiának, ideje a lényeges dolgokkal is foglalkoznunk. Mint például a zacskós levesek.

Belehet szállni a tesztbe, és várom az értékeléseket (lehetőleg fotóval), mert ha az összeset én kóstolom végig, bele fogok pusztulni a monosodium-glutamátba! vagy askban, mélen a tippeket a különlegesebb instant cuccokhoz.

Valószínűleg még az Eviannal főző legsznobabb sznobok sem tudták elkerülni az igénytelen hulladék kaják eme K2-jét. Ha mondjuk reggel nem bírunk fel sem kelni a bedurrant mandulánk miatt, vagy netalán másnaposan már egy pizzába nem akarunk beruházni, egy összecsapott leves nyilván életet menthet. Egy másik nagy felvevőpiaca a cuccnak a kollégiumi szoba. Nekem is ott sikerült elsőként találkoznom vele valamikor a kilencvenes évek végén (én a mai napig szmeklevesnek hívom ezeket, az akkori szinte egyetlen kapható márka után).

Most már azért egy kisboltban is találhatunk sokszor sokféle márkát rengeteg ízben, de valóban meg kellene találni A zacskóslevest.

Ha ki akarunk törni a Vihong és Vishu levesek szürkeségéből, akkor ha meglátjátok ezt a márkát mindenképp érdemes leemelni a polcról egyet, és elverni rá azt a 200-250 forintot, mert ez a vietnami leves egészen más, mint a hagyományos csípős zacskós leves. 

Eleve látszik, hogy kicsit többkomponensű a dolog, mert van a tészta (búzatészta amúgy, nem rizs) - ami már magában más mint szokott, mert van egy halványpirosas, sárgás színe - amihez van a fűszeres levespor és az ízesítő olaj (ebben az esetben sötétebb és sűrűbb), amit eddig ugyebár nagyjából minden leves tud. Na de ezen felül van még két dolog, ami különlegessé teszi ezt a levest, jár hozzá egy szárított zöldfűszeres meg egy szószos zacskó.

Ne lepődjetek meg, az nem minőségi hiba, ha az olajba, szószba apró kis kemény rögök vannak. Bár nem tudom mi (valami fűszer lehet?), de ehető és finom leves lesz belőle, szóval nem romlott a dolog. 

Az elkészítése ugyan az: mindent beleszórni-nyomni a tányérba, 4 dl forróvíz és három perc fedő alatti pihenés. Adagra egész nagy, mi ketten szoktuk enni, de nyilván ez egyéni kapacitástól függ.  

Ízre egészen másra számítsunk mit a szokásos: egy savanykás, korianderes, ánizsos leves, viszonylag látható olajréteggel a tetején. A rákos íz nem nagyon érződött nekem, alattomosan csípett viszont a versenyző. Az összetevők alapján, van benne koriander, tamarind, táró, szárított okra, szárított ananász (?!). A fotót a kész levesről elkevertem, de legközelebb pótolom majd. Nekem nagyon bejött és mindenkinek ajánlani tudom.

Beszerzés hely: Józsefvárosi piac

Ár: 200 Ft körül

Filed under instant leves vietnami Đệ nhất zacskósleves leves teszt Vina Acecook